Söndagen den 9 augusti var jag i Nykvarn och gjorde BPH med Amira och Fiona. Två tikar med skilda personligheter och beteende. Det gick ju inte riktigt så som jag tänkt mig. Det blev en upplevelse och många erfarenheter rikare. Tydligt blev hur viktigt det är att få rasen beskriven. Finns så många fördelar dels för ägare, uppfödare och rasen i helhet. Nu vet ju jag vad för slags hundar jag har och önskar bara dela med mig min erfarenhet av söndagens beskrivningar. Vi behöver många, många fler som vågar beskriva sin chinese crested dog, på gott och ont.

Först ut var Amira, Spotifly After Dark Sinner N’Saint. Hon är reserverad och skällig. Det visade även beskrivningen men även att hon har gott självförtroende och inte är speciellt rädd däremot arg. Skrammel, underlag och skottet klarade hon av galant. Jobbigare var främmande personer och “dumppe”. Ju längre tid vi var ute på banan desto gladare blev Amira i testledaren, personen som går runt banan och vägleder. Man kan säga att Amira är mycket hund i liten förpackning. Rådet var bla annat att umgås med människor som är trygga med hundar och undvika dem som är hundrädda. Jag var stoltare över Amira än väntat efter beskrivningens slut.

Sen blev det Fionas tur, Fiona Exotic World. Hon älskar människor alltid glad och energisk. Banan skulle gå lätt som en plätt tänkte jag. Hon kunde inte vänta med att få nosa på publiken utan drog iväg med mig runt dem och hon nosade och hoppade på dem. Inga problem med främmande personer, lilla charmtrollet. Sen när det var dags för “dumppe” förändrades allt. Hon blev riktigt rädd. Ville inte alls komma fram men gjorde det tillslut eftersom vi människor var där. Hon fick avreagera sig och sedan med den vetskapen gick vi vidare till skrammel. Jag vet ju att hon inte är skotträdd och inte visat tecken på rädsla för ljud. Hon blev lika rädd för skramlet och jag avbröt beskrivningen. Det tyckte testledaren och beskrivaren var enda rätta beslutet. De fanns där som stöd och vi lät Fiona lugna ned sig så att inte banan skulle bli kvar som ett dåligt minne. Detta är något som en utställning inte kan visa. Hon är utställd och har aldrig varit ett bekymmer i utställningsringen eller hemma. BPH:n avbröts pga rädsla. Det är en glad, energisk hund som älskar människor.

Jag hoppas att ingen dömer ut mina hundar utan istället uppskattar att jag vågar berätta om det. Såhär oväntat kan ett resultat bli! BPH är ett viktigt verktyg för rasen. Viktigt att veta också är att personalen på BPH finns där för hundens skull. De ser alltid till hundens bästa och utsätter inte hundarna i onödan. De dömer ingen.

Eftersom jag valde att avbryta beskrivningen har jag möjligheten att göra om beskrivningen med Fiona, då på en annan BPH-bana.

/Katja och dogsen smiley