Jag har väntat i 1½-2 år på en käkbens rekonstruktion då jag drabbats av käknekros. Orsaken till förseningen var att förra året när röntgen bilder togs inför operation hittades en metastas i min högra lunga och jag tillhör inte dem som hamnar på akutlistan för operation. Självklart går akuta före mig såsom cancer osv. Käknekrosen har jag fått som bieffekt av strålbehandlingen jag fick 2004, elakartad spottkörtel cancer på halsen. Det var även denna cancer som metastasen i lungan kom från. Så kom dagen när jag fick ett samtal från sjukhuset, på kort varsel tackade jag ja till operationen.

Den 26 juni rullades jag in till den planerade käkbens rekonstrukionen som skulle ta 8-10 timmar att utföra. De skulle ta bort stor en del av mitt sjuka käkben och ersätta med friskt ben från mitt smalben. Jag skulle även få en trakeakanyl på halsen. Jag skulle bli totalt sängliggande pga ingreppet på smalbenet första tiden efter operation. Inte mycket att välja på än att bli opererad. Efter operationen när kirurgen väcker mig på uppvaket säger hon att operationen gått bra och de behövde inte göra det stora ingreppet som planerat. De kunde avlägsna nekrosen och kvar blev friskt käkben, men något tunt. För att förstärka käkbenet sattes titanskena. De behövde inte göra något ingrepp på mitt smalben. Vilken lättnad! Det blev åtta dagar på sjukhus istället för 10-14 och jag slapp mellanlanda på Mälarsjukhuset vilket var planerat.

På bilden två dagar efter operation. Slangen i näsan är sondmatning.

3 juli kom jag hem igen och samma dag fick jag besked att Tiffani ej längre skulle vara kvar i nya hemmet. Vad göra? Jag kunde ha sagt nej och låtit dem lösa situationen. Det finns inget som säger att jag måste ta tillbaka en omplacerad eller såld hund, SKK har tagit bort det alternativet helt i sina avtal. Men självklart för Tiffanis bästa tar jag hem henne utan att tveka, mitt i min egen konvalescens. Jag har ju mina hela ben i alla fall. Sagt och gjort Tiffani kom 5 juli. Det blir inte alltid som planerat och det är inte första gången en omplacerad hund kommer tillbaka. Lite olyckligt bara att det inträffade nu.

Tiffani och jag kurerar varandra och tar en dag i taget. Även om jag har mina hela ben blir jag trött och skakig emellanåt av ansträngning, men jag blir friskare för varje dag som går. Jag kan inte heller äta som vanligt utan blev ordinerad flytande kost 10 första dagarna för att sedan börja med mos/puré. Käken är något stel och jag pratar sluddrigt.

Jag är otroligt tacksam över att jag slapp den stora operationen som var planerad, det var även alla inblandade på sjukhuset också. Nu kan jag gå BPH-banan med Disco den 21 juli och se fram emot valpningarna i augusti utan större bekymmer. Jag är tillbaka! Ingen mer väntan! Nu ska jag bara läka.

Trevlig sommar!

/Katja och dogsen smiley