Idag var det BPH för “Fenix” Spotifly Fantastic Voyage i Nykvarn. Jag vet att han är en osäker hane och resultatet blev inte överraskande, avbrutet BPH. Det är bra med en oberoende mentalbeskrivares bedömning och här är BPH ett utmärkt verktyg för det. Hunden ska på egen hand klara av de olika situationerna på banan utan ägarens/hundförarens hjälp och stöd. Denna BPH-beskrivning är hans och inte representativ för kullsyskonen. Om jag ska plocka något positivt från beskrivningen så är han inte aggresiv. Hemma med mig och flocken är han glad och vågar uttrycka sina känslor och vilja. Han tar tid på sig med nya människor men när han väl känner någon är han precis lika glad som resten av flocken. Han bjuder på många skratt, knähund i tv-fåtöljen och fantastisk lekkamrat till valparna. Han är fortfarande ung, 16 månader, så han har tid på sig att mogna och lära sig att allt inte är farligt. Sen har han behov av träning och positiv förstärkning för att utvecklas vidare.

Med det här inlägget vill jag visa att det är inte fel eller farligt att få “avbruten BPH”. Hundar är levande varelser med känslor och egna beteenden. Hunden blir inte godkänd eller icke godkänd. Det finns inte heller utmärkt eller dåligt resultat. BPH är kunskap för hundägaren, rasen och uppfödare. Att i avel inte dubbla på oönskade beteende eller att den ena hunden kompletterar den andra. I slutändan är det uppfödarens ansvar att göra så goda beslut som möjligt med den kunskap man har gällande avel.

/Katja och gänget

Fenix 21 augusti 2021